Jaarthema

2021-2022: Dromenland in zicht!

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht! Werk naar je dromen toe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren. Je fantasie brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids. Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!

2020-2021: ’t Zal wel zijn

Met dit jaarthema willen we een hechte sfeer creëren, waarin iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Zo bieden we aandacht aan gedachten of gevoelens die anders niet in de kijker staan. Niet goed in je vel zitten? We gaan het onderwerp niet uit de weg, en zorgen voor het welzijn van elke scouts of gids. Van kapoen tot jin, van de knuffelhoek tot het onbekende bos, elke bluts of buil is welkom. Zelfs als praten moeilijk gaat, biedt onze zwijgende schouder steun. Leiding laten we niet in de kou staan en wordt ondersteund om hiermee aan de slag te gaan.  We leven ons met volle overtuiging uit tijdens een spel en praten net zo goed de sterren van de hemel bij het kampvuur.

2019-2020: Scoutmoedig

Scouts gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je een blauwe plek oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plek waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans.

Scoutsspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken.

Maar het hoeft niet ver te zijn. Een jonggiver die in zijn beste Frans vraagt of hij zijn drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de kapoenen op weg in het donker. Of de akaqueeste naar het absolute middelpunt van jouw gemeente.

2018-2019: Minder is meer

Dit jaar is het thema: “Minder is meer”, ook wel gekend als “Less is more”. Hiermee wil Scouts en Gidsen Vlaanderen inzetten op het bewust omgaan met energie en het recycleren van afval. Deze denkwijze is echter niet alleen van toepassing op het milieu, maar evenzeer op scouting; hoe bijvoorbeeld op een scoutskamp het gebrek aan luxe, tot leerrijke ervaringen en inzichten leidt, of hoe op een vergadering met weinig spelmateriaal toch een groots spel kan ontstaan, of hoe een klein gebaar vaak resulteert in een bijzonder moment. Kortom, minder is meer!

2016-2017: Grenzeloos groeien

jaarthema

Dit jaar is het thema Grenzeloos Groeien geworden. Hiermee wil Scouts en Gidsen Vlaanderen ons stimuleren om al doende en op ons eigen tempo onze grenzen te verleggen. Het verleggen van deze grenzen gebeurt grenzeloos, niet in de zin van handelen zonder regels maar wel in de zin van eindeloos blijven groeien. De kracht zit dit jaar in het woordje nog: “Ik kan dat niet” wordt “Ik kan dat nog niet”. Groeien doe je niet alleen en daarom zullen wij ons als scoutsgroep inzetten om elk lid van Sint-Petrus de kans te geven zich ten volle te ontplooien. We zullen er samen naar werken om dingen te ontdekken, te leren en vooral elkaar te doen groeien!

Benieuwd naar het jaarlied en het bijhorende dansje?

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=7YxnRq-d_Dk[/embedyt]

2015-2016: Be Prepared

3807137Met Be Prepared zetten we in 2015-2016 één van de rotsvaste basispijlers van scouting bijzonder in het licht: dienst. “Wees paraat om het juiste ding te doen op het juiste moment”, zei onze oprichter, Chief Scout of the World Baden Powell himself, 100 jaar geleden. Met zijn legendarische motto Be Prepared stak hij het vuur aan de lont, want miljoenen scouts en gidsen over de hele wereld gebruiken Be Prepared nog altijd als lijfspreuk. Door klaar te staan voor anderen, dat extra handje hulp en een jaar vol goede daden willen we iedereen het vuur in scouting laten zien!

Benieuwd naar het jaarlied en het bijhorende dansje?

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=cnVgygtomAw[/embedyt]

2014-2015: Tent Vol Talent

jaarthema2014sg

Dit jaar is het thema een Tent vol Talent gekozen. Hiermee wil Scouts en Gidsen Vlaanderen 1 van hun basispijlers extra in de verf zetten. Zowel in Scouts en Gidsen Vlaanderen als bij ons in Sint-Petrus is Ploegwerk essentieel om de motor draaiende te houden. Een groep bestaat uit individuen, die allen over een unieke set eigenschappen en talenten beschikken. Al die afzonderlijke talenten zorgen ervoor dat de groep efficiënt een gemeenschappelijk doel kan bereiken. Van mini’s tot en met leiding draagt iedereen zijn steentje bij.

Dit jaar gaan we ons met Sint-Petrus inzetten om zoveel mogelijk talenten te ontplooien zodat iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan de groep en haar veelzijdigheid.

Benieuwd naar het jaarlied en het bijhorende dansje? 

2013-2014: Spelen Bovenal Overal

Jaarkenteken_spelen_bovenal_overal

Dat precies dit jaarthema gekozen werd, is geen toeval. Buitenspelen is namelijk een actueel thema. Maar al te vaak lezen we dat de jeugd veel te verankerd is aan hun televisie- of computer- of tabletscherm. Daarnaast zijn er ook steden waar kinderen vanaf veertien jaar GAS-boetes kunnen krijgen als ze te veel lawaai maken tijdens het buitenspelen. Scouts en Gidsen Vlaanderen formuleerde hierop al een duidelijke visie, maar met het jaarthema willen ze echt hun punt duidelijk maken. Kinderen moeten veilig kunnen buitenspelen zonder beschouwd te worden als een “overlast”. Hiervoor dienen alle scouts natuurlijk respect te tonen voor de omgeving waarin ze spelen om zo datzelfde respect terug te kunnen verwachten.

Dit jaar zal de leiding iedereen zoveel mogelijk “naar buiten zal sturen”, zoals het jaarthema voorschrijft, om er zo een prachtig jaar van te maken!

Benieuwd naar het jaarlied en het bijhorende dansje?