Een kamp om u (ma is u pa) tegen te zeggen!

Een groepsfoto waardig aan duizenden awards

Laat bovenstaande titel u niet te veel in verwarring brengen; tijdens het gidsenkamp hebben geen geslachtsveranderingen plaatsgevonden, al moeten we eerlijk toegeven dat we menig gids met een snor en een mannelijke leider met haarkleuringen hebben mogen waarnemen. U kan het al raden: de gidsen hebben de rode draad uit het scoutsjaar doorgetrokken op kamp en hebben de gekste taferelen en uitspraken (zie de ietwat ongewone titel) op poten gezet. De beste, maar daarom niet meest accurate, verhalen over deze freakshow vindt u ongetwijfeld bij de gidsen zelf, maar dit belet de leiding uiteraard niet zelf een tekstje te schrijven.

Het werd al van in het begin duidelijk: ondanks hun gering aantal, waren de gidsen meer dan de handen vol voor de leiding, mede dankzij hun niet te evenaren enthousiasme en de traditioneel overvolle kampplanning. Alle klassieke ingrediënten waren in de kampmix aanwezig, welke dit jaar de naam “Expeditie Robinson: Lacuisine edition” meekreeg. We zetten het recept verder met hieronder de overzicht van de te ondernemen stappen:

 • Vertrek en opbouw: geen trein, toerist of toevallige voorbijganger was veilig voor de passage van de gidsen. De 3 treinen richting Lacuisine waren nog maar net achter de rug of we werden al begroet door de mascotte van het kampterrein, een uiterst relaxte mol die we de naam Werner hebben meegegeven. Na enkele korte richtlijnen van Werner over het opzetten van tenten en sjorren van bedden (hetgeen in een recordtempo werd volbracht), stonden de gidsen al te popelen om een eerste duik in de Semois te nemen. En geef nu toe, je kan het hen moeilijk kwalijk nemen.
  IMGP6297 IMGP6290 IMGP6418
 • Durverstocht: niet te verwarren met bevertocht (al weten we zelf niet helemaal wat dit is), de durverstocht dit jaar bleek eerder uitdagend dan eng, mede dankzij de donkere bospaadjes met slechts enkele breeklichtjes als wegwijzers, alsook de meerdere oversteken doorheen de Semois waarbij geen enkele gids erin geslaagd is niet te vallen. Wat een geluk dat de fouriers er waren om achteraf de gidsen van een heerlijke portie pudding aan het warme kampvuur te voorzien. Merci fouriers!
 • Eén-tegen-allen: een absolute favoriet bij de gidsen, dat is, tot ze de lijst met opdrachten zagen. Deze varieerde van de klassieke “bodypaint een gids” en “masseer de leiding en fouriers” tot het schijnbaar onmogelijke “bouw een sauna”, tot zelfs het verrassend snel voltooide “vang een rivierkreeft”. In de tussentijd werd ook een winkeltje opgezet waar de passerende kajakkers een hapje en een drankje konden kopen. Best wel een geniaal (en lucratief) idee van de leiding, nietwaar?
  IMGP6496 IMGP6478 IMGP6479
 • Driedaagse: aangezien deze activiteit zonder leiding plaatsvindt, zijn we beperkt in onze informatie tot hetgeen we ’s avonds van de gidsen te horen kregen. Echt veel is dit meestal niet, maar we presenteren jullie wel volgend gedicht (getiteld “Ode aan het kamp XVI”) dat tijdens de driedaagse geschreven is:

  We zijn hier met z’n allen in Lacuisine
  Het kampterrein is 10/10
  Het eten kan er ook mee door
  Maar de HUDO is f*cking goor
  Op 3-daagse prikt de zon ons in de ogen
  Maar we doen zeker geen dingen die niet mogen
  Zoals het kopen van “dranken”
  Want wij zijn echte tanken
  Ook al is Marc Dutroux in de buurt
  We zijn nog niet verzuurd
  Want met de Semois aan ons terrein
  Wordt dit kamp echt dolfijn

  Een creatief en ontroerend gedicht, gidsen. Verder zijn we te weten gekomen dat er hevig gesocialised is met lokale jongeren en dat er gidsen zich aan gewaagd hebben de driedaagse zonder ondergoed te voltooien. Oordeel hierover vooral zelf.

 • 24-urenspel: we moeten het eerlijk toegeven, het 24-urenspel heeft slechts 12 uur geduurd, al was dit uiteraard niet het plan. Doel van het spel: hou gedurende 24u een vuur aan met je team en probeer het vuur van de anderen te doven. Gedurende deze 24u vinden er verscheidene battles plaats waarmee survivalpakketten met daarin slaapzakken, voedsel, gadgets, … te winnen zijn. Extra aandachtspuntje: hou in het achterhoofd dat fouriers nooit voor de volle 100% te vertrouwen zijn. We waren dat de gidsen dolenthousiast meededen met dit spel, totdat de weergoden er genoeg van hadden en het spel (bijna letterlijk) in het water deden vallen.IMGP6794 IMGP6808 IMGP6819
 • Guerrilla: deze klassieker van formaat heeft ook dit jaar weer zijn weg in de kampplanning gevonden en gelukkig maar ook, want het baantje dit jaar leek wel speciaal voor guerrilla aangelegd. Mooi afgelegen, veel struikgewas om in te verstoppen en genoeg kronkels en boomwortels om het de auto’s moeilijk te maken. Felicitaties zijn hier gereserveerd voor het fourageteam, zij winnen de deelnemen-is-belangrijker-dan-winnen-trofee (voor de eigenlijke eerste-plaats-trofee komen ze niet echt in aanmerking).
 • Themaspel: Expeditie Robinson draait rond kracht, uithouding en wilskracht en dat is precies hetgeen we bij de gidsen hebben getest. We waren aangenaam verrast te zien dat deze kwaliteiten ook op ons kamp in overvloed aanwezig waren. Geen enkele uitdaging was te zwaar voor onze survivalexperts (die bovendien zonder al te veel twijfel een portie sprinkhanen of meelwormen naar binnen schrokken). Eén ding is zeker, de gidsen zouden gerust op een onbewoond eiland kunnen overleven.IMGP6858 IMGP6898 IMGP6940
 • Kookwedstrijd: laat ons deze editie als volgt omschrijven: de jury heeft niet lang moeten beraadslagen om een winnaar te kiezen. Wees getroost verliezend team: jullie kunnen het nog altijd op fourier Timothy steken, hij was diegene die de broccoli in het vuur liet vallen. Het winnende team mag hun menu wel eens doorsturen naar de jury, want zij hebben zin in meer van dat lekkers.
 • Totemisatie: met trots brengen we jullie het heuglijke nieuws dat 2 gidsen dit jaar hun voortotem behaald hebben. Vanaf heden verwelkomen we Expressieve Adelaar en Gemoedelijke Agame. Zij brachten ons overheerlijke pannenkoeken, hilarische taxiritten en volgend kampaandenken (een 2e ode aan het kamp, ditmaal op het melodie van de Brabançonne met de toepasselijke titel “La Petraçonne”):

  O dierbaar scoutskamp, heilige grond van Lacuisine
  Ons hemd en onze das zijn u gewijd
  Ontvang ons totem door het zweet en tranen
  Wees ons doel in sjorring en gebleit
  Wij stappen 3 dagen lang op onze voeten
  Zonder te liften weliswaar
  Slapen naast zatte chiroboys want we moeten
  Door kou, door regen & nat haar
  Door kou, door regen & nat haar
  Door kou, door regen & nat haar

Tot zover alle ingrediënten en tussenstappen uit ons recept. Het zijn er heel wat, maar ze garanderen een onvergetelijk scoutskamp, en dat is nu net hetgene we hopen te bereiken. Enkel de terugkeer naar huis hebben we niet in ons recept opgenomen, maar daar denken we liefst niet teveel aan terug. Als het van de leiding afhangt, mag het kamp gerust wat langer duren.

Voor de geïnteresseerden, een volledig fotoalbum (met niet minder dan 636 foto’s, alstublieft dankuwel) is te vinden op de gidsenpagina op facebook. Wie ze allemaal wenst te bezichtigen vat best een gids aan de kraag of stuurt een mailtje naar gidsen.sintpeet@hotmail.com. Een zipbestand met alle foto’s zal dan zo spoedig mogelijk in uw mailbox belanden. Uiteraard zullen deze foto’s ook in de diashow van volgend scoutsjaar worden verwerkt.

De gidsen in opperste concentratie (of toch sommige onder hen)

Als afsluiter rest ons enkel nog een hoop mensen te bedanken voor het fantastische kamp. Bedankt gidsen voor jullie enthousiasme en inzet, we hebben er uitermate van genoten. Bedankt ouders voor jullie vertrouwen en steun, we hopen jullie nog vele jaren te mogen verwelkomen. Bedankt fouriers voor het overheerlijke eten en het gezelschap, onze magen missen jullie enorm. Bedankt Guido voor de jarenlange inzet, we kunnen ons geen kamp zonder jou inbeelden.

Hoogstwaarschijnlijk de laatste scoutieve linker van dit jaar
de gidsenleiding