Jonggidsen: vriendjesvergadering was een succes

19 Oktober 2019 was een speciale dag voor de jonggidsen. Ze mochten allemaal een vriendinnetje van buiten de scouts meenemen om die dan hopelijk te overtuigen om in onze mega leuke scouts te komen. 5 coole grieten waren meegekomen met onze epische jonggidsen. Ze waren in het begin nog wat schuchter toen ze zichzelf moesten voorstellen. Maar de jonggidsen betrokken ze al snel in de groep. Het spel begon al goed wanneer ze op volgorde van geboortedatum moesten gaan staan zonder tegen elkaar iets te zeggen. Het ijs was zo direct gebroken en de nieuwelingen en de jonggidsen kenden elkaar dan al ietsje beter. Het totale spel was jonggidsen vs. leiding. We hebben schoenen geworpen, we speelden kiekeboe en we speelden nog zoveel andere groepsspelletjes. Op het einde hebben we dan samen mega coole blauwe pannenkoeken gemaakt en gegeten. Nom nom nom!! Onze missie was op het einde van de vergadering zeker geslaagd, want de nieuwelingen hadden zich rot geamuseerd en we hebben er nu 2 nieuwe jonggidsen bij!!

Jalokoko: start van het nieuwe jaar

Na maandenlang uitkijken naar de eerste vergadering was het eindelijk zover. Het nieuwe scoutsjaar was weer begonnen en dit zijn we gestart met weeral een geslaagde editie van overgang in het Citadelpark. Ondanks dat de weergoden ons niet goed gezind waren, hebben we er toch een spetterende dag van kunnen maken. Aan de hand van talrijke leuke spelletjes en activiteiten leerden de jalo’s elkaar en de nieuwe leiding wat beter kennen. Voor het weer bijna tijd was om naar huis te gaan, keerden we nog samen met de andere takken terug naar de scouts. Hier werden we ontvangen door de nieuwe leiding om deze lange dag af te sluiten met een prachtige diashow van het afgelopen scoutsjaar.

 

Ook de tweede vergadering was een enorm succes. We speelden een groot fotospel met als doel de schat te zoeken die ergens op de scouts was verstopt. We begonnen het spel op de scouts om dan onze weg verder te zetten richting de schat. Als het spel nog niet spannend genoeg was, had de leiding nog een grote verrassing. Er kwam namelijk die dag een nieuw jongentje bij de groep, zijn naam was Elias. Na een leuke kennismaking vertrokken we uiteindelijk richting Talamini om daar het eerste spel te spelen. Door een super goede samenwerking en een groot doorzettingsvermogen zat de zoektocht er weer bijna op. Er stond ons nu nog één iets te wachten, de grote schat op de scouts vinden. Na enkele minuten was de schat al in de handen van de jalo’s en werden de lekkernijen die erin zaten eerlijk verdeeld, maar helaas was het dan ook weer tijd om naar huis te gaan.

Verkenners

liefste dagboek,

Vandaag 19 november wist ik niet wat mij te wachten stond, we moesten naar de scouts 

komen met onze zwemgerief. De leiding had een Colombus spel gemaakt. Na een klein spelletje vertrokken we van op de scouts richting het citadelpark met balken en sjortouw. Eenmaal daar legde de leiding het spel uit, het was de bedoeling dat we een platform in het water sjorden, om dan op het platform te worstelen om zo elkaar in het water te doen vallen. Na de intense, maar uiteraard sportieve, gevechten, was het weer tijd om de boel af te breken. Net toen we uit het water kwamen, werden we vergezeld door onze vrienden van de politie. De leiding sprak met hen, en we kwamen er gelukkig zonder problemen van af.

Liefs je Kapoen

 

Gidsen

1ste vergadering: ons lokaal pimpen: Jammer genoeg waren nina en ik er niet, toch konden ze, zonder ons, er een prachtig lokaal van maken waar wij de week nadien rijkelijk in werden verwelkomt. En waar we nu met volle teugen van gaan genieten! 

2de vergadering: de olympische gidsen games: Gelukkigerwijs waren we er toen wel! We hebben sporten ervaren die ons echt hebben doen stilstaan bij het leven. Het waren natuurlijk geen dag dagelijks uitvoerende sporten, nee nee, geen voetbal of touwtjespringen, maar hockey en netbal. Het vissen heeft onze adem zeker weggenomen omdat we zoveel gevangen hadden, we voelde ons ware sportvissers (voor diegene die niet zo goed meer weten wat vissen is hierbij even een korte opheldering: vissen is een sport waarbij organisme met vinnen en kieuwen oftewel ‘vissen’ rondzwemmen in een massa met een vloeibare aggregatietoestand beter gekend als H2O. Zo proberen de beoefenaars van deze fraaie sport ook wel vissers genoemd deze kleine wezentjes te vangen. Ik zeg nu wel kleine, maar degene die wij hebben gevangen woog toch wel zeker 2300 kilogram. We denken dat we zelfs het monster van Lognes gevangen hebben maar die hebben we mooi teruggegooid aangezien daar nogal veel oproer mee verbonden hangt). En last but not least de BIATHLON! Dat was toch een van de olijkste sporten die we ooit in ons hele leven hebben doorstaan. Het is een skisport, namelijk een langlaufwedstrijd (alleen hebben wij dit donders moeilijk parcour met rolschaatsen moeten afleggen aangezien het jammer genoeg zonder sneeuw te doen was) met een heel moeilijk parcour waarbij we met een airsoftgeweer op een doel moesten schieten en zo punten konden scoren. Natuurlijk was het op en top betrouwbaar en doordacht! Dan willen we toch nog een pluim geven aan onze milieubewuste leiding die zorgde voor biologisch afbreekbare BBgun bolletjes. 

3de vergadering: zoveel mogelijk beroepen uitoefenen: Deze vergadering hebben we een stapje gezet in het ongelogen, realistische en hardwerkende leven. We moesten namelijk verschillende beroepen uitoefenen, onder andere: deegwaren van harde tarwe koken, water samenvoegen met gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant (die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd), we moesten iemand zijn 

haar knippen en stileren, fijngesneden patatjes in kokend heet vet bakken,.. Ten slotte was de leukste ervaring een mechanische en computergestuurde installatie, om de buitenzijde van voertuigen met een stofzuiger en een hele grote tandenborstel te gaan reinigen. Toen hebben we ook een heel belangrijke les geleerd namelijk dat buiten de randen van het miljoenenkwartier er nog mensen zijn die zelf naar een wasserette moeten gaan in plaats van een persoonlijke thuis-kuisploeg, daar hadden we nog nooit bij stilgestaan. Met een zeer verrassend en oprecht geapprecieerde beloning sloot de winnende groep de vergadering af met een oliebol. 

4de vergadering: verkleed jezelf als hunk/boy/machoman/bink/ Ondanks dat we ons redelijk eenzaam voelde als enigste verklede gozers kon deze bijeenkomst ons toch bekoren. Voor ons voelde het als nature aan om naar rechts te swipen, maar toch was het eens heel wat anders om als een volwassen mens van het mannelijk geslacht (ook wel bekend als ‘man’) op Tinder te zitten. We moesten het verhaal van de leiding op de Grams nauwkeurig in de gaten houden want daar verscheen waar we heen moesten gaan. Het was als het ware zoals het programma ‘de stoel’ op één. Al was het niet echt een strandstoel-stoel, maar eerder een witte-kunstoffen-camping-stoel-stoel (zo’n witte tuinstoel vergelijkbaar met de Grosfillex tuinstoel fidji wit 29,99 euro – model uit de DreamLand, maar dan opvouwbaar en met een crochet-patroon op het zitvlak). De eerste locatie was het Sint-Pietersplein en dat was voor ons nogal een tegenvallertje aangezien we al op weg waren naar de Veldstraat en dus met volle tegenwind bergop moesten fietsen. Natuurlijk kwamen wij als eerste groepje aan en konden we dus nog genieten van een unieke ervaring in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk die we nooit meer zullen vergeten! De oude Sint-Pieterskerk wordt met uitzondering van de westtoren in 1870 afgebroken en de ontwikkeling van een nieuwe dorpskern rondom de nieuwe parochiekerk resulteert in de naamgeving “Oud-Stuivekenskerke” voor de voormalige dorpskern. 

En natuurlijk kunnen onze leerrijke bar’s niet ontbreken! Onze daverende-excellente-perfecte-futuristische-grandioze leiding staat altijd paraat met ontelbare fenomenale nieuwtjes en feitjes en op de hoogte van de hedendaagse actua. Ze hebben altijd zin om heel gecompliceerde kaartspellen aan ons uit te leggen en hebben oneindig veel begrip en vinden het geen enkel probleem om alles opnieuw te annoteren als wij het weer eens niet snappen. Daarnaast worden onze gebeden meer dan gehoord aangezien er ondertussen pruttelend water aanwezig is, en er zelfs te kiezen valt tussen ice-tea met pèche/ groene thée/ normale -gouté. Wanneer het individu, dat één of meerdere nakomelingen heeft. In de biologische zin van dat elk levend wezen één of twee toezichters heeft bij ongeslachtelijke en geslachtelijke voortplanting A.K.A. ‘ouders’ toestemming geven kan er ook genoten worden van einen pivo, in het vlaams ook wel bekend als een glas pils met een inhoud van 25 cl of ‘een pintje’. In onze groep is het zeker niet de bedoeling dat je moet meedrinken tegen je eigen wil, integendeel wij zijn een bende die voor elkaar opkomt en elkaar respecteert voor zijn/haar keuze. Want onze slogan is: ZEG NEE TEGEN GROEPSDRUK 

We willen toch nog extra aandacht geven aan onze super-extravagante-onovertreffelijke-waanzinnige-maandbrief die onze mega-coole-buitengewone-uitmuntende-luisterrijke-unieke-onvergetelijke-sub lieme-opperbeste leiding heeft geschreven en zelfs voorzien was van een inhoudstabel en prachtige anekdotes uit het leven van William en Joachim waarvan je bijna zou denken dat het niet waar is aangezien het zo toevallig is. Daarvoor geven we toch een welverdiende 10/10! 

Met hoogachting Léonie & Nina 

Jongverkenners

Omdat dit de eerste echte vergadering van het jaar was, wou de leiding dat de jongverkenners elkaar goed leerden kennen. Daarom werden de jongverkenners met plakband aan elkaar geplakt, om boeiende gesprekken met elkaar te stimuleren. Ze moesten hun 2 buren zo goed mogelijk leren kennen, en ondertussen ook samen opdrachten uitvoeren. Op het einde van de vergadering heeft de leiding de jongverkenners dan vragen gesteld over hun buurman. En de persoon met de meeste juiste antwoorden kreeg de grote prijs.

Op kamp kan het soms koud worden, dan heb je slechts 2 manieren om warm te blijven. Je kan knus tegen elkaar kruipen, maar je kan ook een vuur aansteken. Deze vergadering hebben de jongverkenners geleerd hoe ze een vuur moeten aanmaken. Ze speelden kleine spelletjes tegen elkaar om lucifers te verdienen. Die ze dan op het einde van de vergadering naar een papieren huisje moesten schieten om het in brand te steken.

De leiders hebben deze vergadering hun kennis over het beminnen van vrouwen overgedragen aan de jongverkenners. Wie een vrouw goed wilt beminnen moet kunnen denken als een vrouw. Vandaar werden de jongverkenners in het begin van de vergadering geschminkt en kregen ze een kapje voor over hun haar. Toen moesten ze opdrachten uitvoeren om terug een jongen te worden. Het was een zware strijd, maar gelukkig hebben de meeste jongverkenners hun mannelijke identiteit teruggevonden.

 

Vandaag vond de leiding het tijd om eens te kijken hoe een jongverkenner opdrachten uitvoert in een druk milieu. Daarom zijn de jongverkenners met de fiets naar het centrum Gent gefietst en hebben ze een soort één tegen allen gespeeld. De jongverkenners hebben zowat heel Gent op stelten gezet, maar de één tegen allen hebben ze wel met glans gewonnen. Proficiat!

Welpen: wie is het?

Om elkaar wat beter te leren kennen speelden we “Wie is het” à la welpen. In 2 teams streden de jongens tegen elkaar. Door verschillende spelletjes te winnen konden ze vragen stellen aan elkaar en zo welpen van hun eigen spelbord elimineren. Na een spannende strijd won uiteindelijk het rode team. Proficiat aan de winnaars!

Kabobo’s vliegen er in

Kabobo’s vliegen er in

Hoe heerlijk is het om het scoutsjaar af te trappen met dertig grijnzende snoetjes van kleine juffrouwtjes gehuld in feilloos scoutsuniform. Elke keer weer staan ze er met een hele hoop klaar om de scouts, het park of het station, kortom de hele buurt, te veroveren.

Maar op de eerste vergadering dook er al een donderwolk op in dit paradijsje van zaterdagse zorgeloosheid. Leidster Toto en Pim waren nergens te bespeuren! De paniek was nog niet doorgebroken, maar we stonden nu wel al heel lang op hen te wachten. Toen plots de telefoon van Nala rinkelde en het bleek een berichtje van Toto te zijn. Ze waren verloren gelopen en zonder de hulp van de kabouters zouden ze de weg niet terug kunnen vinden. Zo hulpvaardig als de kabouters zijn zo snel en enthousiast vlogen ze er in om aan de hand van verschillende spelletjes elkaar beter te leren kennen en zo, nog beter, Toto en Pim terug te vinden. Het werd een lange tocht doorheen de buurt van de scouts die ons uiteindelijk in het Citadelpark bracht. Blijkt dat Toto helemaal niet naar de scouts kon komen deze zaterdag en dat Pim lekker in Parijs pannenkoeken aan het eten was (en ook een beetje aan het studeren is). Was dat een goed mopje zeg, maar nu zijn de kabouters wel dikke maatjes geworden en zijn ze klaar voor elke volgende vergadering vol nieuwe uitdagingen. 

En die uitdaging kwam er al snel de week daarna. Toen bleek dat de scouts was aangevallen en onder schot werd gehouden door de stinkende trol. Zaterdagvoormiddag had de leiding bijna op leven en dood met dit weerzinwekkende wezen geworsteld en ze waren er in geslaagd hem achter slot en grendel op te sluiten in het lokaal. Wanneer de kabouters dan zouden komen, zouden we de trol met zen allen kunnen bestormen en helemaal met hem afrekenen. Er waren natuurlijk wat problemen. Eerst moesten de stoere kabouters getraind worden zoals het echte gevechtsleger, want als amateurs zouden we de trol nooit kunnen verslaan. Daarnaast was leider Wesley de code van het slot op de deur van het lokaal vergeten! Die code moesten de kabouters nu ook achterhalen!

Amai, wat een vechtlust hebben ze getoond die soldaatjes van een kabouters!
Toen we dan uiteindelijk na een lange en uitputtende namiddag de complete code van het slot wisten, konden we binnenbreken in het lokaal. Maar daar was geen trol meer te bespeuren, alleen maar een kistje met daarin een boodschap. Een boodschap van de trol die zei dat hij door die geweldige strijdlust van de kabouters zo de stuipen op het lijf werd gejaagd dat hij zowaar zijn boeltje heeft gepakt en besloten heeft om hier nooit meer terug te komen! Hoera, de scouts was weer veilig en dat allemaal door de moedige kabouters !!! 

De volgende vergadering was het tijd om eens die kleine breintjes van onze kabouters te testen. Hoe ver zouden ze al staan met hun economisch inzicht? Dit was wel een fundamentele vraag, want vandaag was de beurs gecrasht en alleen door de investeringen en leningen van de kabouters zou de beurs er weer bovenop geraken. En wat deden ze het verbazingwekkend goed! De ene cheque na de andere werd binnen gehaald en we zagen de curve al snel weer stijgen. Wat zijn het toch vernuftige wezentjes die kabouters!!!! Wat zijn we benieuwd hoe ze ons de volgende keren zullen verbazen!! Hopelijk blijven ze altijd maar komen met hun eeuwig enthousiasme en meisjesgekwetter!! We kijken al uit naar volgende vergadering! 

Tot dan 

Hele dikke zoen ,

Van je kapoen(en),
de kabouterleiding 

Maxi’s

Joepie, de scouts is weer begonnen! Al mijn vriendjes terugzien na dat supertoffe kamp!

Maar wat voel ik daar? Het is hier precies zo warm? Brrrr en daar een koude windvlaag! Zeges, is dat hier nu winter of zomer? Maar er hangen nog zoveel groene blaadjes aan de bomen? Maar het is hier plots zo koud? Misschien eens aan een grote vragen. 

LEIDIIIIIIING, IS HET NU ZOMER OF WINTER??!! “Goh, dat we het eigenlijk niet zo goed weten. Daarom doen we vandaag het grote “welk seizoen zijn we nu eigenlijk” spel spelen.”

We zitten vast tussen team winter en team zomer. Elk doen ze opdrachtjes om dichter bij de herfst te geraken. Zoals bijvoorbeeld: Touwtrekken of jeux de boule met kastanjes.  Want zo vast zitten tussen zomer en winter, dat is toch maar niets!

Mini’s

 

De mini’s, de mini’s je kent ons toch wel!! Wat was het toch een fantastische eerste vergadering!!! Alle mini’s leerden elkaar beter kennen door de toffe kennismaking spelletjes. Na de eerste vergadering waren we direct dikke vriendjes 😊

 Is het nu nat of droog, de mini’s gingen vandaag op zoek naar de kleuren van de regenboog 🌈. Wat een kleurrijke dag vol avontuur en supertoffe spelletjes. Voor deze grote zoektocht moesten we naar het De Smet de Naeyerpark, waar een stevige battle plaatsvond. Gelukkig vonden ze op het einde de kleurtjes, die verstopt waren in pannenkoekjes, hmmm lekkerrr. 🥞

Amai wat hebben die mini’s straffe hobby’s!!! Koken, dansen, voetballen, giraffen strelen ?!?! Maar uiteraard is er sinds kort een enoooorm toffe hobby bijgekomen: de scouts!! Op de hobby vergadering zijn we heeeelemaal naar Verlandië gestapt! (onder de Gentenaars ook wel het Citadelpark genoemd 😉) en daar hebben we het beste van onszelf getoond en ons geamuseerd!!!!

Disneyweekend met die zonnestraaltjes van een jonggidsen

JOEPIE!!! Het kriebelde vanop onze hoofdhuid tot tussen onze tenen want we vertrokken ein-de-lijk op Disneyweekend met de jonggidsen!!
Het leek wel zomer toen we met onze favoriete meiden verzamelden aan het station. In de stralende avondzon vertrokken we richting het exotische ZOMERgem ( is dit een flashforward naar de zomerse zomervakantie met het zomerse en vooral zonnige tentenkamp dat ons te wachten staat?!?). Ookal was de aangename aprilwarmte minder aangenaam gedurende de busrit, toch bereikten we onze verblijfplaats met de glimlach. Na een gezellige apéro , ooooo de leiding had gezorgd voor chips in alle lekkere smaken, en wat gekeuvel was het tijd om dit Disneyweekend in te zetten met een klassieker van een Dinseyfilm jaja Hannah Montana THE MOVIE. Deze rollercoaster van emoties en levenslessen konden we onze jonggidsen dan ook niet ontnemen. En ook dan jaaaaaaaaaaa de leiding had er weer voor gezorgd dat de tandjes konden knabbelen en de vingertjes konden kleven van de suiker: popcorn vloog door het rond, want laat ons eerlijk zijn die ontknoping dat Hannah eigenlijk Miley is maar dat Miley nu dus eigenlijk ook Hannah is, liet ons deze caloriebommetjes in een oogwenk verorberen.  En toen Miley of is het nu Hannah ( ojeetje duidelijk in een existentiële crisis die meid) haar laatste liedje zong, was dit tevens ook het slaapliedje voor onze jonggidsen. Goedgemutst en voldaan kropen de dametjes in de knusse slaapzak en droomden ze over leider Gust of misschien leider Thibo of misschien wel die ene foerier die knipoogde naar mij 😮

Goeiemorgeeuuuuuuuh, ja het belooft weer een fijne dag te worden!!!
Beginnen deden we met een stevig ontbijt en best niet te veel water wat de eerste activiteit was een oerdegelijke pisquiz!!!!! Volledig in Disneythema was het de bedoeling dat de pientere jonggidsen hun antwoorden goed afwogen en rationeel in groep overleg pleegden, want bij elk fout antwoord kreeg de groep een hoeveelheid water die ze moesten opdrinken zonder zich ook maar 1 keer naar het toilet te begeven. Want wie het erop waagde naar toilet te gaan werd tot de eeuwige verdoemenis geroepen en verloor onherroepelijk deze ongelooflijk uitdagende quiz. Gelukkig kwamen we hier allemaal zonder al te veel kleerscheuren van af en was deze harde blaastraining ook een gezellige gelegenheid (alliteratie hoho)  tot het uitwisselen van allerlei trivia over, jawel Disney.

Het is uiteraard ook belangrijk dat deze jonge mevrouwtjes uitgroeien tot echte wereldburgers en daarom is het van cruciaal belang dat groot wereldnieuws ook aan hen niet ontsnapt.  Afgelopen maand keken we allemaal met prikkende traantjes in de ogen naar de Notre Dame die in lichterlaaie stond. En wie zorgt ervoor dat de klokken van deze eeuwenoude kathedraal altijd weerklinken door de Parijse straten ?? Wie huist er in dit bombastisch gebouw van het ancien regime ??? Jaja, onze jonggidsen wisten het wel: Quasimodo !!!! (voor de nerds onder ons: het verhaal van de klokkenluider werd geschreven door de machtige Victor Hugo!)
De jonggidsen kregen  de opdracht om de Notre Dame zo goed mogelijk na te maken. Om materiaal hiervoor te verdienen, moesten ze verschillende battles uitvoeren tegen elkaar om zo de coolste spulletjes te verzamelen. Na een uitputtende en bloedhete middag van waterspelletjes, tussen vier vuren en ander vermaak, gingen notres dames aan de slag en knutselden hun eigen, al dan niet moderne of surrealistische versie van de Notre Dame. Wow pff amai, we kunnen het u verzekeren: ze worden allemaal architect en mega rijk.

En dan was het alweer tijd voor de laatste avondactiviteit wat een heus feestje worden. We hadden immers Quasimodo gered en een tropisch warme dag overleefd.  Om in de sfeer te komen had de leiding een dansvloer gemaakt en het zaaltje versiert met glowsticks en flikkerlichten en andere van deze gekke dingen. Er waren frisdranken, nootjes, paaseitjes ( het was ten slotte ook Paasweekend, nietwaar) en ook bubbels waardoor iedereen volledig in extase geraakte. Jammer dat we morgen al naar huis moeten, maar gelukkig is er een kleurrijke pinata waarop ik mijn frustraties kan uitwerken!!!!! Joehoe het snoepgoed vloog in het rond, de muziek voerden onze benen in bedwelming, onze armen gingen alle kanten uit en onze heupen zwierden zorgeloos door de kamer !!!!!

Wat een afsluiter, afgezien van de mottige opkuis zondagochtend, maar laten we eerlijk wezen: de jonggidsen hebben dit uitstekend gedaan !!!! Mwah mwah mwah en duizend maal dank voor de lachende gezichten, de dwaze opmerkingen en de flauwe mopjes !!!!!

Nu nog het uiterste halen uit de laatste vergaderingen en we kunnen al niet meer wachten tot KAMP !!!!!!!!!!!!

Lieve, dikke, natte zoentjes van jullie jonggidsenleiding