Kabollebozen

Wist je dat de kabouters eigenlijk al heel veel weten? Dit bleek uit de spetterende weetjesvergadering waar de meisjes heel veel weetjes leerden kennen over elkaar, over  de leuke nieuwe leidingsploeg en over van alles en nog wat! Ze zijn zeker en vast slimmer naar huis gehold!

Dankzij de jolige Kaboutertjes is de wereld op 13 oktober van al het onheil behoed! Samen versloegen ze de zwarte kat, lijmden ze de scherven van de spiegel en draaiden ze het hoefijzer naar boven! Zonder teamwork was het nooit GELUKt!!

De meisjes hebben ook reeds bewezen dat ze enorm goede keukenprinsessen zijn! Door eerst de ingrediënten te gaan sprokkelen bij de melk-,ei-, en bloemboer, konden ze jummieeee pannenkoekjes bakken in alle kleuren van de regenboog!!!

Und das Kabouterfest vas Zieker unt vast auch geslaakt! Die Kabauters kunen goet fiesten und spielen! Und pretzels essen natüürlich! Das vast gemütich!!!! Oder die Duitsche sprache vast toch ietske te moeilich.

Jeevees leren rijden!

De eerste weken scouts zitten er weer op! De jongverkenners kijken waarschijnlijk allemaal hard uit naar de volgende vergaderingen na deze goede start. Met een vuile vergadering, een stoere mannenvergadering, een Halloween ruiltocht en een grote zeepkistenrace zijn de stoere jongverkenners opgewarmd voor de rest van het scoutsjaar!

De grote zeepkistenrace vond plaats op 20 oktober. Na het grote estafette spel mocht de winnaar als eerste een winkelkar kiezen die zij dan konden gebruiken voor hun zeepkist. Daarna was het tijd om van die winkelkar een echt ‘racemonster’ te maken. Sommige jongverkenners hadden al verschillende voorwerpen mee om de zeepkist zo snel en zo mooi mogelijk te maken, de rest ruilde in de buurt nog wat spullen. Nadat de 3 zeepkisten eindelijk klaar waren, was het tijd voor de grote finale! Na een heel spannende race was er uiteindelijk een winnaar en die jongverkenners mogen zich nu de wereldkampioenen zeepkisten noemen!

 

Jonggidsen proza!

Voel jij het ook zo begin september ? Die verwarring waarom het nieuwe jaarteken een vuilbak is, de drang om je strakke,perfect uitgeruste scoutsuniform terug aan te trekken en je das rond je nek te knopen, het wekelijkse uitkijken naar de tofste dag van ze alle zeven, de hoop dat je met je vriendinnetjes in de patrouille zal zitten, de angst dat je alweer de wet zal moeten opzeggen hoewel je hem eigenlijk al lang zelfs in je slaap zou moeten kunnen opzeggen, die lichte vlinders als je denkt aan die knappe jongverkenners die je nu wel vaker zal kunnen aangapen, die vreugde als je denkt aan die giechelkoorts die je nu één keer in de week niet meer hoeft te bedwingen, de reeds kleine flashforwards naar het echte, grote tentenkamp in juli… Voel jij dit allemaal ??? Dan ben jij de ideale jonggids!!

Wat zijn we blij dat we al die frisse, olijke snoetjes terug wekelijks mogen entertainen met spel en vermaak! Wij hebben de eer en het plezier om 35 jonge meisjes te leiden in het heuse gebeuren van scouts met oneindig enthousiasme en onuitputtelijke goesting!!!

De eerste vergadering, na de welbekende overgang, was traditiegewijs de klassieke kenningsmakingsvergadering! We vroegen elke jonggidsen om een voorwerp dat bij hen past mee te brengen, zo konden we via verschillende spelletjes deze kleine, mysterieuze dametjes wat beter leren kennen. Het ene voorwerp was al wat doordachter dan het andere, maar met wat improvisatie wist elke jonggids ons te overtuigen met een aandoenlijk prulletje.
Een hele middag onnozel en zorgeloos rondhangen in het Citadelpark vormden de ideale start van wat beloofd een heerlijk scoutsjaar te worden!

En toen was het al oktober! Omdat het bij de jonggidsen altijd een groot feest is, maakten we van deze vergadering ons eigen grote Oktoberfest! Verkleed volgens Duitse traditie gingen we op pad om alweer het Citadelpark in de zalige nazomer zon onveilig te maken. Braadworsten, gebrekkig vertaalde Duitse liedjes en de evenwaardige vervanger van bier, water, vormden de basis van het spel waarin de jonggidsen zich met het nodige puberale gezaag alweer eens konden uitleven.

Elke jonggids is een geboren model en dat weten wij! Het oog van de camera stond tijdens vergadering drie dan ook continu op deze knappe jongedames gericht. Deze keer mochten de jonge sterren zelf en in gecontroleerde vrijheid het historische centrum van Gent gaan verkennen om hun mediahonger te stillen met verschillende, ludieke opdrachten.

Ze moesten bijvoorbeeld een liefje zoeken voor leider Gust, maar omdat hij wat te veeleisend is, slaagde geen enkel team erin hem te bekoren met een kiekje van een knap vrouwmens gevonden in de straten van Gent.

Of een foto van een jonggids in handboeien!! Jaaaajippiejoepiejeej deze dag was zowel voor de leiding als voor de talrijk aanwezige jonggidsen weer een geslaagde namiddag!!

Uiteraard niet te vergeten: het oeroude feest van de dode mensen, knappe vampieren, harige weerwolven en de hele verzameling van akelige insecten en fantasiewezens!!!! Ook dit vierden wij traditiegetrouw met de enige echte Halloween/eigenlijk-gewoon-pompoensoep-maken-vergadering! Pompoenen uithollen, gehaktballetjes rollen,.. het blijkt een talent van elke jonggids te zijn! En we kunnen zeggen dat de pompoensoep na een koude middag toch wel smaakte, ook mede door de toffe accessoires die leiding voorzien had, zoals lettertjes ( die vormden wel wat grote brokken, zorgde wel een beetje voor verstikkingsgevaar in het verorberen van dit brouwsel, maar no risks no fun zei mijn grootmoeder altijd!), soepstengels om lekker mee te roeren of soepparels om het hele culinaire hoogstandje te perfectioneren! Ja hoor, het beeld van blozende jonggidsen naast elkaar gevleid op de zetels met een bekertje soep in de handen, met het kaarslicht dat vanuit de uitgeholde pompoenen op hun scheen , zullen wij en hopelijk zij ook niet snel vergeten!!!

Dagboek van een Jaloleidster!

Zaterdag 6 oktober

6 oktober was de allereerste vergadering van het nieuwe jalokoko jaar en het was een knaller!!! Mevrouw Bakster haar kookgereedschap was gestolen vlak voor de belangrijke bakwedstrijd!! De Jalo’s schoten meteen in actie om mevrouw Bakster te helpen! Door het spelen van verschillende spelletjes wonnen de Jalo’s telkens een foto vrij van waar de dief ingrediënten had verstopt! Door hun enthousiasme en ware speurneuzen vonden de Jalo’s alle ingrediënten terug en maakten ze de allerlekkerste pannenkoeken van heel de scouts!!

 

Zaterdag 20 oktober

Zaterdag kwamen de creatieve geesten van de Jalo’s naar boven!! De leiding had namelijk een knutselwinkel gemaakt! Elk item had de prijs van een spelletje: verstoppertje, cactus bloem, tik tak boem, klauteren in de klimop,…. De Jalo’s kochten heel de winkel leeg!!! Ze maakten super mooie kunstwerken en tekeningen met stiften, glitter, stickers,… Topvergadering!!

Het leven zoals het is; Welpen!

De vakantie is weer eens voorbijgevlogen. Het is na een welverdiende rust eens tijd om naar school te gaan. Maar gelukkig betekent dat ook dat het scoutsjaar weer begint!

De overgang was voor velen zoals gewoonlijk weer een toffe dag vol met leuke spelletjes, muziek en dansjes. Toch is het voor een groepje stoere maxi’s een speciale dag. Ze mogen zichzelf namelijk voor het eerst een welp noemen, kei wijs!

Natuurlijk vraag je je dan af hoe het is om welp te zijn. Dat ondervonden ze al snel op de eerste vergadering! Met net geen 50 welpen ingeschreven, is het natuurlijk een drukke bende, maar daarom zeker niet minder leuk.

Op zaterdag 6 oktober gingen de welpen op zoek naar goud in Texas. Er waren 4 groepen die het tegen elkaar op moesten nemen in verschillende rondes. Wie een ronde won, mocht een plaats aanduiden waar ze wouden goud opgraven. De teams waren erg aan elkaar gewaagd.

De week erna, 13 oktober, was het tijd om de slag om België te voeren. De welpen werden opgedeeld in politieke partijen en kregen elk een kaartje met een nummer op. Dan moesten ze elkaar aantikken en degene die het hoogste cijfer had, kreeg het kaartje van de tegenstander. Hoe meer kaartjes je had, hoe meer pionnen je mocht op het spelbord zetten en hoe makkelijker je een provincie veroverde.

Zaterdag 20 oktober moest iedereen zijn mooiste voetbaltenue aantrekken. Eindelijk eens een hele vergadering in voetbalthema! De hele dag speelden we allemaal sportieve spelletjes. Hoe meer spelletjes je won, hoe beter je voetbal team werd. Uiteindelijk namen de 2 beste teams het tegen elkaar op in de finale en werd er natuurlijk ook een kleine finale gespeeld.

De laatste vergadering van de maand was in Halloweenthema. De welpen gingen op spokenjacht! Op de route vonden ze allemaal ingrediënten en moesten ze opdrachtjes doen, zo gek? Wat zou het betekenen? Wat moeten we nu met bouillon, een ajuin en een pompoen? Soep maken natuurlijk! Zo gezegd zo gebeurd. Wat was het smullen! Zowel leiding als leden hebben er erg van genoten!

Enkele foto’s zijn terug te vinden op: https://flic.kr/s/aHskH8Lc3p

 

Maxilympische Spelen 2018!

Op 10 november 2018, vonden de Maxilympische spelen plaats, voor de 47ekeer.  Team fluo nam het op tegen Team niet fluo en dit beloofde een spannende strijd te worden.

Ondanks de regen waren er 24 kandidaten opgedaagd. Deze begonnen natuurlijk met een opwarming, enkele stretchoefeningen en warmloop rondjes.

Na deze gezamenlijke opwarm beurt, was het tijd voor het echte werk. De spelen. Met als eerste discipline: 10-bal. De strijd werd gevoerd op het scherpst van de snee.  Echter het was niet fluo die als overwinnaar over de streep kwam. 0-1. Maar fluo treurde niet en laadde zich opnieuw op voor de volgende activiteit, namelijk het alom bekende Tussen 4 Vuren. De maxis kregen hierbij hulp van leiding William en Thomas. Deze namen de teams op sleeptouw door te fungeren als een levend schild. Dit maakte de strijd echter niet minder hevig. Team fluo begon goed aan de partij maar werd toch één voor één aangegooid. Ook kapitein Elena kon een achterstand niet meer ombuigen. 0-2.

Na de heroïsche overwinning van team niet fluo besloten we de volgende sport onder het afdak te spelen. Want daar stond de regen buitenspel.  Het was tijd voor een ware krachtmeting. Touwtrekken. Beide team rolde hun spierballen op en namen plaats aan het touw. Het was een helse strijd. Die heel evenwichtig opging, beide teams hielden elkaar in evenwicht. Maar toen de krachten bij beide teams op waren was het team fluo die de aansluitingstreffer maakte. Met enkele wilde rukken konden zij de overwinning binnen halen. 2-1.

Na dit spektakel dachten die malle ouwe leiding: “dit kunnen wij ook”. En ze daagden de maxis uit. Hybris zou het enige woord zijn dat deze daad beschreef, maar dat wisten zij nog niet. Zij dachten: 24 maxi’s dat betekend 5 maxis per leiding, dat moet toch lukken…

Zelden werden er in de sportgeschiedenis van Scouts Sint Petrus zo’n slechte inschattingen gemaakt. De Maxis namen plaats aan het koord en wisten de leiding uit te schakelen in minder dan 5 seconden. Nog voor de match goed en wel begonnen was, waren het de maxis die victorie kraaide. Een schoolvoorbeeld van hoe het geheel beter is dan de som van de delen.

Het verdere verloop was evenwichtig. Beide teams behaalde overwinningen in de penalty cup en de hockey shoot-out. Maar de grootste overwinning werd ongetwijfeld behaald door de plas in de Klimhoek. Deze had nog nooit zoveel bezoekers over de vloer gehad als toen. Een ware attractie voor degene die even wouden uitblazen na en tijdens het sporten.

Op het einde waren er geen verliezers, wat de Olympische gedachte was aanwezig bij beide teams. Alhoewel, op het einde wouden enkele Welpen de maxis uitdagen in een pot voetbal. Die welpen die met 1-0 verloren hebben, zijn misschien wel de verliezers van de dag. Dit door een fraaie goal op naam van Oskar.

Knuffelvergadering!

Wie is je beste vriend? Ja, inderdaad! Je knuffel. De knuffel van leider Bruno is een Pikachu en die van leider Karel een Charmander. Hoe geweldig zou het niet zijn moesten we onze beste vriend tot leven kunnen wekken?
Nu wat een toeval, leidster Noor studeert nu eenmaal toverdrankjes brouwen en heeft misschien een oplossing die onze droom uit kan laten komen. Er is wel een serieus probleem: alle ingrediënten voor ons toverdrankje zijn in het bezit van de ongelofelijk zure, Zure Zorro. En hij wil de ingrediënten alleen maar aan ons geven als we zijn opdrachten kunnen vervullen. Wat Zure Zorro natuurlijk niet weet is dat onze minigroep alle uitdagingen aankan!
Glansrijk hebben we dan ook al zijn opdrachten vervuld. Gelukkig is het Zure Zorro en niet Zwanzende Zorro, dus heeft hij ons zoals beloofd één voor één de zeldzame ingrediënten gegeven zodat wij konden beginnen brouwen.
De procedure ging als volgt: elke mini moest een slok nemen van de toverdrank (die trouwens best lekker was), hierna legden we Pikachu en Charmander onder een betoverd laken en moesten we allemaal tezamen deze spreuk zeggen: Stuffel muffel truffel hier ligt onze knuffel, beven zeven kleven, onze knuffel komt nu tot leven. Waarna we de knuffels even alleen moesten laten om de toverdrank tijd te geven om in te werken.
Toen we na het 4-uurtje terug kwamen kijken naar de knuffels konden we onze ogen niet geloven. Vanonder de deken kwamen een levensechte Pikachu en Charmander naar boven. De spreuk had gewerkt! Zelfs Zure Zorro was onder de indruk!
Na dit spektakel werd Leidster Noor overspoeld met aanvragen van mini’s om het ook met hun knuffels te proberen maar helaas, de toverdrank was op.
De vergadering was een groot succes, Charmander heeft een eigen kamer gekregen op leider Karel zijn zolder en Pikachu is aan een wereldreis begonnen waar hij zijn ware liefde ontmoette, we hebben onlangs nog een kaartje van hem gekregen.

Bekijk zeker onze fotos van deze vergadering (en andere) op: https://www.flickr.com/gp/134687063@N05/zni1aP

De JV’s op teambuilding

Vergadering 17 februari, Teambuilding

 

Vandaag kwamen er 6 Jongverkenners naar de Teambuilding-vergadering! Aangezien het krokusvakantie is en veel mensen gaan skiën, zorgden wij er ook voor dat we de JV’s vandaag eens actief buiten konden laten zijn. De opdracht: Verover het Ros Beiaard!

Concreet: de JV’s moesten een vlot bouwen om zo de vijver in het Smet de Naeyerpark over te varen om zo het standbeeld te veroveren. Zo gezegd zo gedaan. Na wat sjorren van de balken en vastmaken van de banden was het vlot klaar, nu kon het echte werk beginnen. Met veel trots droegen de Jongverkenners hun vlot naar het park om het Ros Beiaard te gaan veroveren. Eenmaal in het water werd het toch even spannend na het zien van enkele belletjes die uit een band kwamen. Als dat maar goedkomt…

Uiteindelijk veroverden de JV’s zonder al te grote problemen het Ros Beiaard en na een korte fotoshoot (zie resultaat hieronder) keerden ze terug naar de kade en zo dan ook terug naar het lokaal met een tevreden gevoel, want de opdracht was geslaagd en het vlot was nog steeds intact!

Zorroweekend Welpen

Don Diego de la Vega vocht als de held Zorro in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Zijn voornaamste tegenstander, de wrede gouverneur Don Rafael Montero, ontmaskerde Zorro’s ware identiteit. Montero arresteerde Don Diego, vermoorde zijn vrouw en ontvoerde zijn pasgeboren dochter, Elena, om haar als zijn eigen kind op te voeden.

Twintig jaar later dreigt het gevaar opnieuw in Californië. Een volwaardige opvolger vinden voor Don Diego, is de enigste kans om de strijd tegen Don Rafael Montero en de edelmannen te winnen.

Vrijdag 16 maart vertrok een talrijke enthousiaste bende richting Californië (Muizen, Mechelen). Eens aangekomen bij de haciënda van de De La Vega’s (chirolokalen), begonnen de moedige Welpen aan de opbouw van hun kamp. De strijd om de nieuwe Zorro te worden, was officieel begonnen. De welpen slopen ongezien in het donker richting de goudmijn in Santa Ana. Hier stalen ze zoveel mogelijk muntstukken, die ze vervolgens teruggaven aan de plaatselijke bevolking. Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt, begon de volgende uitdaging. De welpen begaven zich op grondgebied van de wrede Don Rafael Montero, waar ze eerst zijn vertrouwen moesten winnen. Achter zijn rug ontmaltenden de Welpen zijn drugspraktijken. ’s Avonds nodigde de nietswetende Montero de Welpen uit voor een uitgebreid feest samen met vele edelmannen. Na al dat zwoegen was het nu eens tijd voor ontspanning. Genieten deden ze zeker!

De Welpen kwamen ’s ochtends vroeg te weten dat Montero de goudmijn samen met de plaatselijke bevolking van Santa Ana zal laten opblazen. De moedige jongemannen staken hier een stokje voor en versloegen tactisch Montero. Eind goed, al goed!

 

Tussendoor ontspanden de Welpen zich in de Haciënda van de De La Vega’s met spelletjes als De Flanchallenge.