Disneyweekend met die zonnestraaltjes van een jonggidsen

JOEPIE!!! Het kriebelde vanop onze hoofdhuid tot tussen onze tenen want we vertrokken ein-de-lijk op Disneyweekend met de jonggidsen!!
Het leek wel zomer toen we met onze favoriete meiden verzamelden aan het station. In de stralende avondzon vertrokken we richting het exotische ZOMERgem ( is dit een flashforward naar de zomerse zomervakantie met het zomerse en vooral zonnige tentenkamp dat ons te wachten staat?!?). Ookal was de aangename aprilwarmte minder aangenaam gedurende de busrit, toch bereikten we onze verblijfplaats met de glimlach. Na een gezellige apéro , ooooo de leiding had gezorgd voor chips in alle lekkere smaken, en wat gekeuvel was het tijd om dit Disneyweekend in te zetten met een klassieker van een Dinseyfilm jaja Hannah Montana THE MOVIE. Deze rollercoaster van emoties en levenslessen konden we onze jonggidsen dan ook niet ontnemen. En ook dan jaaaaaaaaaaa de leiding had er weer voor gezorgd dat de tandjes konden knabbelen en de vingertjes konden kleven van de suiker: popcorn vloog door het rond, want laat ons eerlijk zijn die ontknoping dat Hannah eigenlijk Miley is maar dat Miley nu dus eigenlijk ook Hannah is, liet ons deze caloriebommetjes in een oogwenk verorberen.  En toen Miley of is het nu Hannah ( ojeetje duidelijk in een existentiële crisis die meid) haar laatste liedje zong, was dit tevens ook het slaapliedje voor onze jonggidsen. Goedgemutst en voldaan kropen de dametjes in de knusse slaapzak en droomden ze over leider Gust of misschien leider Thibo of misschien wel die ene foerier die knipoogde naar mij 😮

Goeiemorgeeuuuuuuuh, ja het belooft weer een fijne dag te worden!!!
Beginnen deden we met een stevig ontbijt en best niet te veel water wat de eerste activiteit was een oerdegelijke pisquiz!!!!! Volledig in Disneythema was het de bedoeling dat de pientere jonggidsen hun antwoorden goed afwogen en rationeel in groep overleg pleegden, want bij elk fout antwoord kreeg de groep een hoeveelheid water die ze moesten opdrinken zonder zich ook maar 1 keer naar het toilet te begeven. Want wie het erop waagde naar toilet te gaan werd tot de eeuwige verdoemenis geroepen en verloor onherroepelijk deze ongelooflijk uitdagende quiz. Gelukkig kwamen we hier allemaal zonder al te veel kleerscheuren van af en was deze harde blaastraining ook een gezellige gelegenheid (alliteratie hoho)  tot het uitwisselen van allerlei trivia over, jawel Disney.

Het is uiteraard ook belangrijk dat deze jonge mevrouwtjes uitgroeien tot echte wereldburgers en daarom is het van cruciaal belang dat groot wereldnieuws ook aan hen niet ontsnapt.  Afgelopen maand keken we allemaal met prikkende traantjes in de ogen naar de Notre Dame die in lichterlaaie stond. En wie zorgt ervoor dat de klokken van deze eeuwenoude kathedraal altijd weerklinken door de Parijse straten ?? Wie huist er in dit bombastisch gebouw van het ancien regime ??? Jaja, onze jonggidsen wisten het wel: Quasimodo !!!! (voor de nerds onder ons: het verhaal van de klokkenluider werd geschreven door de machtige Victor Hugo!)
De jonggidsen kregen  de opdracht om de Notre Dame zo goed mogelijk na te maken. Om materiaal hiervoor te verdienen, moesten ze verschillende battles uitvoeren tegen elkaar om zo de coolste spulletjes te verzamelen. Na een uitputtende en bloedhete middag van waterspelletjes, tussen vier vuren en ander vermaak, gingen notres dames aan de slag en knutselden hun eigen, al dan niet moderne of surrealistische versie van de Notre Dame. Wow pff amai, we kunnen het u verzekeren: ze worden allemaal architect en mega rijk.

En dan was het alweer tijd voor de laatste avondactiviteit wat een heus feestje worden. We hadden immers Quasimodo gered en een tropisch warme dag overleefd.  Om in de sfeer te komen had de leiding een dansvloer gemaakt en het zaaltje versiert met glowsticks en flikkerlichten en andere van deze gekke dingen. Er waren frisdranken, nootjes, paaseitjes ( het was ten slotte ook Paasweekend, nietwaar) en ook bubbels waardoor iedereen volledig in extase geraakte. Jammer dat we morgen al naar huis moeten, maar gelukkig is er een kleurrijke pinata waarop ik mijn frustraties kan uitwerken!!!!! Joehoe het snoepgoed vloog in het rond, de muziek voerden onze benen in bedwelming, onze armen gingen alle kanten uit en onze heupen zwierden zorgeloos door de kamer !!!!!

Wat een afsluiter, afgezien van de mottige opkuis zondagochtend, maar laten we eerlijk wezen: de jonggidsen hebben dit uitstekend gedaan !!!! Mwah mwah mwah en duizend maal dank voor de lachende gezichten, de dwaze opmerkingen en de flauwe mopjes !!!!!

Nu nog het uiterste halen uit de laatste vergaderingen en we kunnen al niet meer wachten tot KAMP !!!!!!!!!!!!

Lieve, dikke, natte zoentjes van jullie jonggidsenleiding

Boerderij weekend!?

Er waren eens twee kinderen: een van onze mini’s en een van buiten de scouts.
Sociale mini vraagt: hey hey, wat heb jij gedaan in het weekend van 22-24 maart?
De jongen antwoordt: goh, een doodnormaal weekend. Een beetje teevee gekeken en dat ist. Wat heb jij misschien gedaan?
-Ik? Ik ben op mijn eerste scoutsweekend gegaan en het was zoooooo leuk!
-Scoutsweekend? Was dat dan zo speciaal?
-JAAAA! We zijn naar de kinderboerderij geweest in Brakel en zijn daar twee keer blijven slapen! Da was superleuk omdat er daar overal geitjes rondliepen en paarden. Er was zelf een hangbuikzwijn!
-En wat deden jullie daar op die boerderij?
-Ewel: ‘s morgensvroeg aten we een megalekker ontbijt en daarna mochten we samen met de boerin de diertjes hun ontbijt geven! En daarna had de leiding zoals altijd weer een hoop spelletjes achter de hand om het een megacool weekend te maken!
-En had er zo niemand last van heimwee?
-Goh, een paar mini’s misten hun mama wel een beetje maar dat was al snel vergeten eenmaal dat we aan de dag begonnen.
-amai amai amai, ik kan mij daar nu toch zo moeilijk iets bij voorstellen ze, zo een weekend!
-Aahn neen? Geen zorgen want leider Bruno had weer zijn camera mee! Als je wil kan je met deze link zien hoe tof ons weekend wel niet was! https://www.flickr.com/gp/134687063@N05/s3852c
-jaja dat ziet er toch wel tof uit ze! Wou dat ik in de scouts zat…

Wat een ongelofelijke stad is Gent!!

We trokken met de jongverkenners naar de mooie stad Gent om daar het ‘grote Snapchat spel’ te spelen. De jongens kregen op voorhand een lijst met allemaal verschillende opdrachten zoals ‘foto op het Gravensteen’, ‘dans met een hond’, ‘foto achter een etalage’ enzovoort die ze dan moesten sturen naar ons snapchat account. Ook mochten ze zelf creatief zijn en leuke foto’s sturen. Zo konden ze punten verdienen. Ze kregen de opdracht om hun locatie aan te zetten, zodat wij hen met het snapchat account van de leiding goed konden volgen. Het spel begon aan de Kouter en de jongverkenners vertrokken in 3 groepen op zoek naar dingen die ze konden fotograferen. We kregen heel veel leuke foto’s binnen van jongverkenners in een paardenkoets, op een boot of op de top van het Gravensteen. In de loop van het spel stuurden wij de jongverkenners soms een locatie, en de groep die daar het eerst was, verdiende punten. Uiteindelijk kreeg de groep met de meeste punten een prijs en keerden we samen terug naar de scouts!

Weekend aan zee!

Vrijdagavond 22 maart omstreeks 18u vertrokken de verkenners richting kust want een weekendje zee is altijd plezant dacht de leiding. En dat vonden de verkenners duidelijk ook.

Eens toegekomen op de camping begonnen we onmiddellijk met het opzetten van de tenten wat niet gemakkelijk bleek te zijn aangezien sommige verkenners hun ‘tentopzetskills’ een beetje waren verleerd. Goed dat we dat nog eens hebben opgefrist voor het zomerkamp.

Nadat de tenten rechtstonden en iedereen zijn matje en slaapzak had uitgerold, hebben we de avond afgesloten aan het kampvuur samen met andere bezoekers van de camping. De verkenners vonden het leuk om een babbeltje te doen en te horen hoe het leven eraan toeging van echte camping bezoekers.

 

Na een toch wel frisse nacht en een stevig ontbijt in de natuur gingen we een partijtje petanquen, waarna we na een gezellige pick-nick richting het strand trokken. Daar speelden we een soort van triathlon in 2 teams. Eerst moesten de verkenners zo snel mogelijk lopen en hun weg zoeken naar een bepaalde plek op het strand. Vervolgens was er een zandkastelen wedstrijd en daarna volgde de gocart race.  Door het koude weer had de leiding de laatste discipline, namelijk zwemmen, afgeschaft. Er waren toch 2 verkenners die een duikje hebben gedaan om te tonen hoe cool ze wel niet zijn.

Eens terug op de camping gingen we in afwachting van het avondeten nog naar de duinen om verstoppertje te spelen en andere amuzante spelletjes. Na een lange dag en een opnieuw gezellige avond was het tijd om te slapen.

Zondag moesten we al vroeg uit de veren om alles op te ruimen en de tenten af te breken en terug richting Gent te gaan. Het weekend sloten we af met een lekkere hotdog te danken aan de goede fouriers zodat de verkenners niet met een lege maag naar huis moesten.

Dieren in nesten: de welp

Woehoew! Het is februari! Dat betekent dat die lange examenperiode van de leiding eindelijk gepasseerd is en dat we ons weer in het volle daglicht  kunnen amuseren!

Oei maar wat is me dat nu? Slecht weer? Oh nee! Onze plannen vallen letterlijk in het water… Gelukkig is er altijd een oplossing. Dan doen we maar eens iets lekker knus in het lokaal, beschermd tegen de koude en de regen. We hebben een hele namiddag allerlei gezelschapsspelletjes gespeeld zoals Uno, Jenga, 4 op een rij … Er zaten duidelijk enkele slimme knapen bij, want ze waren Riki duidelijk te slim af bij 4 op een rij. Volgende keer beter he Riki!

De leiding had besloten de eerste week zich wat meer te verdiepen in de leefwereld van de welpen. Wie zijn ze? Wat doen ze? Dat laatste werd al snel beantwoord: Fortnite spelen natuurlijk!

Zeg, wat is dat voor iets? Een online spel dat razend populair. Daar moeten we iets mee doen!

Je kunt het al raden, het was Fortnitevergadering. Hoe werkt dat dan? We gaan toch niet allemaal lui voor een scherm zitten gamen? Nee tuurlijk niet, we maakten er een real-life spel van. Iedere welp kreeg een blaaspijp met deeg als munitie om zo op elkaar te schieten. Ze kregen dit niet zomaar! Vooraleer je aan het echte werk begint, komt er training bij kijken. Ze moesten hun wapen verdienen, als echte soldaten. Gelukkig bestond onze training uit allemaal leuke spelletjes.

Bon, nu het echte werk. Na de intense training waren de welpen helemaal klaar om de strijd aan te gaan met elkaar. We speelden allerlei verschillende speltypen die onder de welpen welbekend zijn. Het was in het begin wat stuntelen met de blaaspijpen, maar eens je het onder de knie kreeg was het puur plezier! Opvallend was ook dat ze ook de bijkomende dansjes van het spel goed kenden en zich zeker niet inhielden om deze uit te voeren. Goeie inzet!

Scouts zijn echte dierenvrienden. Sommige dieren tegenwoordig kunnen wel een beetje hulp gebruiken. Daar gaat het vandaag om! Red de bedreigde diersoorten, door ze allerlei hulpmiddelen te geven. We verdeelden de welpen in teams en ieder team kreeg een dier. Zo had je de walvissen, de panda’s, de neushoorns, de tijgers en de ijsberen. Voor de ijsberen kon je bvb vacht, vis en extra ijs kopen door leventjes van alle andere teams te veroveren. Bij de panda kon je dan weer bamboe, een reservaat of kung-fu lessen kopen.

Oké, het is tijd om ons als leiding eens te bewijzen. We dagen de welpen uit: Leiding vs. Welpen.

Een intense strijd met veel verschillende disciplines! Wie wint deze strijd om eeuwige roem? De eerste ronde was touwtrekken: 30 welpen tegen 5 leiding. Een eitje! Heb je de biceps van Baghera al eens gezien? Dit is een makkelijke ronde voor ons, dachten we…

De eerste ronde ging dus naar de welpen, die dachten dat het spel al gespeeld was. Gelukkig waren er nog enkele beproevingen om te tonen wie er nu aan het langste eind trekt. De voetbalmatch was een grote hilarische chaos: nog een punt voor de welpen. Schoenwerpen? Punt voor de leiding. Dikke Berta? Punt voor de leiding. Oei, 2-2. Ja het is duidelijk, de welpengroep is net zo sterk als de leidingsgroep!

 

Maxi Casino!

Het is 19 januari, wanneer de kerk zijn bel 1 maal laat luiden. 17u30, de start van de kweet nie hoe wijze maxi casino. De eerste limo’s zijn al toegekomen, maar heus nog niet allemaal. Het chique volk komt namelijk te laat en dat kunnen onze gentlemans en dames wel.

Zelden heeft onze rode loper, van Sint-Petrus, zoveel mooi opgemaakte spelers ontvangen. De jongens waren leken wel chique doch stoere maffia bazen, en ook de dames leken op klassevolle, niet te onderschatten, gokbaronessen uit. Eénmaal alle ferrari’s, lamborghinis en andere dure wagens vertrokken waren kon de avond beginnen. Iedereen had hetzelfde doel, de casino winnen!

Onze spelers kregen een startkapitaal van €100. Drinkgeld voor sommigen… Lustig begonnen ze spel na spel te winnen of te verliezen. De casino was geopend! De roulette draaide volle toeren en 21’en werd uitgelegd. Maar er was meer, tal van andere minigames werden gehuisvest in onze pop-up casino.

Al was het niet altijd makkelijk om de verliezende gokkers te troosten, toch lukte het enkelen om heuse bedragen te winnen. Bedragen tot €5000 euro werden gewonnen. Jammer genoeg bleek het geld vals. Om 19u45 werd het geld geteld en werden de winnaars bekend gemaakt. Het was terug tijd om terug te keren naar huis, en uit te kijken naar de volgende vergadering.

Zijn minis bang van de Sint?

Hoor wie klopt daar? Wat? Neen! Huh? De Sint?! Moest jij niet al lang vertrokken zijn naar Spanje?
Tuurlijk niet! De Sint zou nooit vertrekken uit België zonder een bezoekje te brengen aan zijn favoriete scouts.

Een twintigtal mini’s keken vol ongeloof toe hoe de oude man het minilokaal binnenwandelde. Dit kon toch niet écht de Sint zijn?

Eén voor een riep de Sint de mini’s bij hem om ze te vragen hoe lief ze tijdens het jaar wel niet geweest zijn. Maar, hoe wist de sint dit toch? Hoe wist de Sint dat mini A soms nogal moeilijk in bed wil kruipen en dat mini B een geweldige grote broer is? Dit moest de echte Sint wel zijn!

Natuurlijk waren er onder onze mini’s geen stoute kinderen (duhh, beste mini’s ooit…) en kregen ze dus allemaal een zakje met lekkers.

Dachten we…

“Zwarte Piet? Waar zijn de zakjes met lekkers?” Klonk het uit de Sint.
“Oei, ik ben de zakjes vergeten niet te verstoppen” Antwoorde Pier.
“Wat?!” Vroeg de Sint verontwaardigd?
“ja! Verstoppertje is toch leuk? Ik heb een idee! Wat als we de mini’s opdrachten laten doen, bij elke opdracht die ze volbrengen krijgen ze een letter koekje. Als ze alle letterkoekjes hebben zullen ze de verstopplek van de zakjes hiermee kunnen spellen. Kunnen mini’s al lezen? Hmmnn. Ja, zal wel lukken…”

De Sint legde zuchtend zijn hoofd in zijn handen. “Ik word te oud voor jouw spelletjes, Piet.”

Hierna stelde de Sint zich recht, zwaaide nog eens naar de Mini’s, strooide zwarte Piet nog eens met letterkoekjes en vertrokken ze. De Sint had namelijk nog acht takken om mij op bezoek te gaan.

De Mini’s begonnen aan de opdrachten om hun welverdiende zakjes met lekkers te vinden. Van Kreeftensoep tot memory, onze mini’s waren niet te stoppen!

Uiteindelijk kon Enkidoo afleiden uit de letterkoekjes dat de zakjes met lekkers verstopt lagen in de klimhoek.

Dit verhaal kreeg uiteindelijk toch een goed einde!

Spot jouw mini on de Sinterklaasfoto’s op onze Flickr.
https://www.flickr.com/gp/134687063@N05/4U3c2Q

Gidsen doen een poging tot schaatsen!

Op een donkere en grauwe zaterdagavond trokken de gidsen met dikke handschoenen, warme kleren en schaatsen naar de ijsbaan van de kristallijn. Eenmaal iedereen de schaatsen aanhad trokken we naar de koude ijsbaan. Hier vielen onze ogen al snel op een raar maar leuk voorwerp: de ‘bananen’. Al snel konden we er hier 2 van bemachtigen en zo werd de schaatsbaan al snel onveilig voor de andere bezoekers.

Normaal is zo’n banaan bedoeld voor 2 personen en 1 duwer maar de gidsen vonden het er niet beter op om er met 4 of meer op te gaan zitten waardoor de duwer eigenlijk geen schijn van kans meer had.

Als slakken bewogen de gidsen over het binnenplein van de schaatsbaan. En wie kwamen ze daar tegen??? Toch wel geen kunstschaatser zeker?? Al snel zaten al de gidsen naar die jongen te kijken, het was werkelijk adembenemend, iedereen werd er stil van!

Na de mooie show van de jonge heer viel er een luid applaus waarop de jongen even moest lachen maar zich toen herpakte door een mooie buiging te maken voor de meisjes. Toen de jongen dan weg was werd er al snel over zijn skills gepraat (lees: niet over zijn skills maar wel over de jongen zelf). Het eerste wat de gidsen konden zeggen na zo’n mooie show verbaasde leider Benny (als enige jongen daar) volledig: “Die heeft wel een schoon kontje eh??”.

Waarop alle gidsen mee instemden natuurlijk. Het enige waar leider Benny aan kon denken was hoe die jongen in staat was om zo veel rondjes te draaien zonder duizelig te zijn? Leider Benny dacht dan ook dat het niet lang zou duren voor iemand hier een opmerking over maakte. Helaas pindakaas, de volgende opmerking van de gidsen waren tegen alle verwachtingen in van leider Benny. Deze opmerking luidde: “Zou die jongen hetero zijn?”. Deze opmerking wekte alle nieuwsgierigheid van de gidsen en dus besloten de gidsen om maar een uurtje te roddelen over de jongen in kwestie i.p.v. te schaatsen.

Jonggidsen fier, jonggidsen blij!

Wanneer het buiten vriest en ijzig koud is, trotseren zowel de leiding als de jonggidsen dit helse weertje. Op de fiets wanhopig ingeduffeld of neergevleid in een auto met zetelverwarming of tussen twee oude vrouwtjes ingenesteld op de tram: op welke manier de jonggidsen dan ook op de vergadering geraakten, ze waren altijd talrijk aanwezig om het samen wat warmer en knusser te maken. Zo doorstond ook de leiding deze winterstorm van cursussen, bijeengescharrelde notities, ontelbare koppen koffie, vage powerpoints en af en toe een zenuwinzinking door deze lachende gezichtjes weer lekker bij elkaar te zien.

Laten we even aanvangen met een grotesupergigawowmegagekke dankjewel voor alle lieve jonnggidsen die ondanks het verschrikkelijk ellendige weer zich niet lieten tegenhouden om met een blijvende glimlach speculaas te verkopen. Vele mensen waren onze meiden blijkbaar goedgezind want de opbrengst mag er wezen!!!!

Hoera avondvergaderingen!!!! Dat betekent samen een film kijken en zelfgemaakte popcorn verorberen, een bezoek van Sinterklaas en zakken vol snoepgoed dankbaar opschrokken en natuurlijk ook de obligate casinoavond waarop talrijke kommen chips gezapig verschranst werden. Het mag duidelijk wezen: de jonggidsen lijden allerminst honger en kunnen deze koude en zure winter dus tegemoet gaan met een behaaglijk vetlaagje!

De jonggidsen zijn levendige dametjes die met hun grote opkomst er toch altijd in slagen ook voor de leiding een aangename avond te verzekeren. Zo konden ook wij in deze lastige periode even onze zorgen vergeten tijdens het entertainen van deze mevrouwtjes! Het muzikaal pak tijdens ons super gezellig kerstfeestje zorgde voor heel wat komische situaties tijdens het vervullen van talrijke ludieke opdrachten! Of er was ook de karaokeavond in de knusse kelder van leider Gust , waardoor we nu ook weten welke jonggidsen met dans- en zangtalent gezegend zijn! Ergens in het begin van december kwam ook de goed heilig man naar jaarlijkse gewoonte langs om die sloebers van een jonggidsen te wijzen op alles wat ze al dan niet hadden uitgespookt. Zo weten we dat sommigen de prioriteit van huiswerk nog niet goed kunnen inschatten, of hun lievelingseten het liefst voor zichzelf houden door het ingenieus te verstoppen in de diepvriezer.
Haha die malle jonggidsen!!!! We kijken al met veel goesting vooruit en hopen dat ook de komende dagvergaderingen ons nog evenveel en liefst nog meer plezier en herinneringen zullen bijbrengen!!!

Groetjes,
de Jonggidsenleiding

Nest November

Joepie! November is begonnen. Dat betekent weer een nieuwe maand vol leuke scoutsvergaderingen! Na die fijne eerste maand had de leiding er alvast zin in. De welpen ongetwijfeld ook! Let’s go!

Op een frisse zaterdagnamiddag kregen de  kinderen te horen dat ze in “nesten” verdeeld werden. Tiens, wat is dat? Dit betekent dat de welpen opgesplitst worden in kleine groepjes met een verantwoordelijke en hulpverantwoordelijke per nest, beter bekend als nestleider en hulpnestleider.

Uiteraard was de vergadering helemaal in thema van de nesten. Want de welpen willen zich natuurlijk tegenover elkaar bewijzen en tonen dat hun nest het beste is. We speelden daarom allerlei spelletjes. Van gelijktijdig marcheren tot de vloer is lava. Het ging er duidelijk heet aan toe.

“Oei! Uniformvergadering? Lees ik dat goed? Gelukkig ben ik altijd al in orde met mijn perfect uniform!”, was natuurlijk wat elke welp dacht bij het lezen van de maandbrief. De leiding was ook aangenaam verrast door de inzet, houden zo!

Na de week ervoor een eerste nestenspel gespeeld te hebben, is het nu tijd om je individuele skills eens te showen. We spelen het ladderspel! Dit houdt in dat iedereen een willekeurige plek op de ladder krijgt en dat je de persoon boven je moet uitdagen om zelf zijn plaats in te nemen. Dit kun je doen door een opdracht van hem te winnen. Natuurlijk was de winnaar niet alleen iemand die hard zijn best had gedaan, maar die ook in uniform was!

“Wat staat er nu op mijn maandbrief? Wil je weten wat we doen vandaag? Natuurlijk wil ik weten wat we doen! Wat een domme vraag, kan de leiding niet gewoon eens duidelijk zijn voor een keer?”, dacht weer een groot deel van de welpen volgens de leiding zelf… Gelukkig bestaan domme vragen niet!

Op 24 november 2018 stonden er wat verdachte figuren op de scouts… En ze stonden ook nog eens waar de leiding normaal staat?! De leiding is helemaal getransformeerd naar drugsbaronnen precies!

Het is dus drugsspel vandaag. Iedere welp krijgt geld om drugs te kopen, die ze vervolgens weer duurder moeten doorverkopen. Ze moeten het slim aanpassen. Net zoals in het echte leven, durven de prijzen al eens veranderen… En dan is er ook nog politie! Die kan zomaar alles afpakken! Streng maar rechtvaardig?