20 jongemannen stappen op de trein richting Wallonië

Vroeg in de ochtend, 8u, verzamelen 20 jongemannen met wilde plannen. Samen met hun leiding stappen ze op de trein naar Barvaux. Na de lange treinrit moesten we nog even stappen. Gelukkig was er een hemelse hittegolf om ons warm te houden. Na aankomst en verorbering van onze picknic begonnen we aan het echte werk.

De 20 stoere mannen begonnen te sleuren met balken en tentzakken. Na het corrigeren van de zware overtredingen van de gidsen en jonggidsen konden ze eindelijk beginnen met het opzetten van tent en bouwen van bedden. Enkele dappere kerels begonnen met het graven van de grote hudo put. Die avond was er een heel leuk spel! De nacht viel en de leiding verstopte zich over het hele kampterrein. De jongens moesten op zoek gaan naar de leiding die enkel de beste hits van 2016 zongen ( als nachtegalen). Maar dit wel op de juiste volgorde! Later genoten we van een heerlijk kampvuur met een frisje in de hand.

Dag 2 van de hittegolf!! We moesten een oplossing vinden voor de hete ochtenden, aangezien de knapententen in de volle zon stonden. Zo werd het idee van de Siesta Beach geboren!! Er kwam een grote sheltertent die schaduw kon bieden aan de opgewarmde jongemannen. Op het einde van deze dag was het kampterrein klaar voor het echt vikingkamp! Maar eerst een klein stap-intermezzo…

De volgende werden onze vikings gewekt en vertrokken ze dapper en vrolijk op driedaagse. 3 dagen lang stappen, zwemmen en roddelen over de leiding. Elke avond kwamen ze volgepropt met chips en andere suikers moe maar voldaan toe in een gezellig waals dorpje. Een van deze dagen was de belgische feestdag. Die avond was er een optreden in de stad van aankomst! Na enkele aanmoedigingen kregen we de verkenners toch zover enkele danspassen uit te voeren. Zo hebben we een heel uur staan shaken en Wallonie wakkergeschud.

Eindelijk terug op het kampterrein! Het kamp kon nu echt beginnen.  De verkenners waren vies en moe, gelukkig hadden Laurens, Romeo en Ward een hele dag een groot vuur aangehouden. De verkenners kropen in de sauna en zongen schunnige liedjes, waarbij de sfeer enkel versterkt werd door de grote regenbui. Na het heerlijke eten, klaargemaakt door Liesbet en Alix, kropen de verkenners moe maar voldaan in bed. Behalve 1 dappere krijger, Edward, die begon aan zijn totemopdracht.

De hitte dreef de jongens ’s morgens uit hun tent. Na een uitgebreid ontbijt kon de dag beginnen. Helaas, de leiding besliste een schouwing te houden. Na wat corrigeren en hersjorren konden de verkenners hun klaarmaken voor het allerspannendste spel van het kamp. Dé activiteit waar iedereen naar uitkijkt: GUERILLA!!!!! Lopen, verstoppen, tegen bomen lopen en toch gevonden worden door de leiding. De verkenners waren slim, sluw en snel en slaagden erin de finish te bereiken.

De dag van het grote vikingspel was aangebroken. De verschillende clans ontworpen en knutselden een eigen havenstad, bouwden een katapult, creëerden een eigen godsdienst en brulden met hun beste vikinggeluiden. But boys will be boys, dus ze speelden vooral met de katapulten.

Het was eens tijd voor wat rust. Guido kwam langs en samen met de jongverkenners woonden we de bezinning bij ( af en toe onderbroken door een regenbui). Met een heldere geest konden de vikings beginnen met voorbereidingen te treffen voor de overlife. Ze regen een hele namiddag om hun kamp te bouwen. Na een uitputtende tocht naar de locatie ( cardio van de week: done), het ontwerpen van het kamp en installeren, konden de verkenners onderling nieuwe vriendschappen smeden of oude vriendschappen benadrukken met wat frisjes in de hand. Smorgens werden ze gewekt door de allermooiste zonsopgang in mensengeschiedenis. Dit was het begin van een vurige dag. De leiding had een avontuurlijk, mannelijk en uitputtend spel bedacht: het grote vuurspel. De verkenners werden verdeeld in twee groepen, ze krgen beide de tijd om hout te verzamelen en een groot vuur in gang te krijgen. Na het fluitsignaal vertrokken de aanvallers op pad. Gewapend met potten en flessen gevuld met water om het vuur van de tegenstanders de doven. De verdedigers zetten de tanden op elkaar en gebruikten alles wat ze konden om het water tegen te houden. Met de borst bloot en schilden in de hand redden ze het vuur van elke vijandelijke druppel. De twee teams waren aan elkaar gewaagd, en hoewel beide vuren enkele keren op een laag pitje stonden, slaagde niemand er in het ander vuur te doven.

De laatste dag was er. Na het drogen van de tranen begonnen we met tegenzin alles af te breken. Behalve enkele gelukkigen, of toch niet, ( ze deden namelijk hun totem), werden tenten neergehaald en hudo’s afgebroken. ’s Avonds werden de uitgekozen dappere krijgers uitgenodigd in de Eeuwige Velden. Proficiat derdejaars, jullie hebben het adjectief allemaal stuk voor stuk verdiend. De weergoden waren even triest als ons, het regende de hele dag dat we de camion moesten we inladen. Maar het was een mooi kamp en elke dag voor het slapengaan denken we “ik wou dat ik terug op kamp was”.

 

Enkele oprechte reacties van de ex-vikingen:

Arnaud Heymans: het was een heel toffe ervaring. De grensoverleggende activiteiten zorgden voor een hechte groep.

Karel Lagast: Op kamp waren er veel verrassingen, ik hoefde mij niet echt aan te passen

Jef Gernaey: Na een heuse wandeling naar het dorpje helemaal bezweet namen we wel eens een duik in de rivier. De kick die je kreeg bij de sprong was even intens als de verfrissing.

Lucas Hock: Het, letterlijk, hoogtepunt van mijn kamp was de brug waar we met zijn allen vanaf sprongen in het water.

Leon Machiels: Fijn dat de schaduwtent, hudo en bedden zo goed waren. Zelfs de tenten waren er al. (Be prepared)

Edward Vanclooster: Het kamp was prachtig, ik amuseerde me heel goed,
Maar wat minder episch was,
Waren de kloven aan m’n voet

Benjamin Vanderstichelen: Op kamp smeed je een band Same die niemand kan evenaren zelfs Rudy niet #melig#wauw#doei

Alexander Bayart: Het scoutskamp was fijn alleen vraag ik af waar sommige van mijn spullen zijn ‪#waarismijnfokingmooiegamel

Alexander Bael: Het kamp was tof en met heel veel variatie: niks doen, niks doen, 3 daagse, niks doen …